"שפה מיוחדת": פיתוח ישראלי חדשני לטיפול בחרדות ופוסט־טראומה

משרד הביטחון ובית חולים גדול בישראל בוחנים בימים אלה ומגלים עניין רב במכשיר רפואי חדשני הנקרא בריינפולנס, המסייע למטופלי נפש, בהם חיילים ולוחמים שמתמודדים עם דיכאון חמור, חרדות ופוסט־טראומה. מכשיר הבריינפולנס נרשם כפטנט רשום בישראל, ארה"ב, יפן וגרמניה. לדברי מפתחי המכשיר, מדובר בגישה פורצת דרך המייתרת את השימוש בתרופות, נזע (הלם) חשמלי או קסדה מגנטית, טיפולים הגורמים לתופעות לוואי קשות, ובניגוד לשיטות אחרות גם משיגה תוצאות מיידיות יותר.

מדינה בפוסט טראומה: הגיע הזמן לקדם לגליזציה לקנאביס רפואי | שרון לוקסנבורג

מפא"ת, המנהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית, גוף משותף למשרד הביטחון ולצה"ל, הוא אחד מגופי הטכנולוגיה הביטחוניים המתקדמים והחדשניים בעולם, ולפיכך יש חשיבות רבה בהתייחסותו להיבטים המדעיים והטכנולוגיים של בריינפולנס והשימוש בו לטובת חיילי צה"ל ולוחמיו המתמודדים עם פוסט־טראומה, דיכאון וחרדות בעקבות הלחימה.

ד"ר אבי שושני, שעוסק בחקר המוח ומתגורר בירושלים, הוא הממציא והאחראי על פיתוח המוצר ביחד עם צוות רפואי של פסיכיאטרים. הוא מדגיש כי "קיימת בעייתיות עמוקה בשיטות ובתרופות הקיימות לטיפול בהתמודדויות הנפשיות הנפוצות בקרב לוחמים ששבו משדה הקרב, בעיקר בתופעות הלוואי הקשות הנובעות מהן, שלעתים החולים אינם יכולים לשאת. הטכנולוגיה של המכשיר החדש מבוססת על מגעים סנסומוטוריים, המלמדים את המוח שפה מיוחדת, שמאפשרת לו להיות רגיש יותר לשינוים התוקפים את הגוף בעקבות אירועים קשים שהאדם חווה".

הטיפול במכשיר הבריינפולנס גם גורם להתרחשות של מהלכים במוח הדומים לאלה של טיפול המיינדפולנס, שמבוצע על ידי פסיכולוגים זה שנים, אבל להבדיל מהמכשיר החדש דורש ריכוז רב ומקשה בכך על חולי דיכאון. הטכנולוגיה של בריינפולנס מבוססת על שליחת גירויים במהירות וצפיפות משתנה, המגיעים למרכזים מיוחדים במוח שקשורים לדיכאון וחרדה. בסוף תהליך הפיתוח בריינפולנס יהיה מיועד גם לשימוש עצמי אישי בביתו של המטופל.

ד"ר שושני מציין כי תוצאות המחקר והטיפול במשתתפי הניסוי הקליני במכשיר היו חיוביות ומשמעותיות, והוא נמצא בפיקוח ועדת הלסינקי של בית החולים כפר שאול בירושלים. מנתוני קופות החולים הגדולות מתברר כי 7.5% מהאוכלוסייה בישראל (כ־680 אלף אנשים נכון לשנת 2022) משתמשים בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה. בעקבות המלחמה בעזה מספר המטופלים גדל משמעותית, וחלה עלייה של 29% במספר המטופלים המאובחנים בחרדה או בדיכאון.  

2024-05-07T03:08:25Z dg43tfdfdgfd