כאבים ובחילות, בלי יכולת לצאת מהבית: לנהל זוגיות עם מיגרנה

רוני קרצמר בת ה-27 סבלה ממיגרנות מאז שהיא זוכרת את עצמה. הקאות, בחילות, כאבים משתקים וחוסר יכולת לתפקד היו מנת חלקה עוד מאז שהייתה ילדה. כשהכירה את בן זוגה, פחדה שהוא לא יוכל להכיל את הקשיים, אבל לא רק שהוא לא נבהל, אלא עבר לגור איתה ועזר לה לעבור את ההתקפים. רופאה מומחית מסבירה אילו טיפולים יעילים קיימים

אני זוכרת את עצמי מאז שהייתי ילדה, חוזרת הביתה ולא מבינה למה אני לא מרגישה טוב. בכל פעם הייתי חוזרת הביתה אחרי יום ארוך/בילוי עם החברים מהשכבה וישר מתחילה להקיא ולהרגיש כאבים חזקים מאוד בחצי מהראש.

עם השנים התחלתי להבין שזה לא מקרי, ושכנראה שיש משהו שגורם לי להרגיש ככה והתחלתי טיפול אצל נוירולוג. ניסיתי שבעה סוגים שונים של טיפולים, כאשר לא היה באמת משהו ממוקד למיגרנה. כל טיפול היה בעצם טיפול למחלה אחרת ש"אולי יכולה לעזור לך". אבל לא רק שלא חוויתי שיפור אלא נשארתי עם תופעות לוואי עד היום הזה מכדורים או מהטיפולים האלו. 

במהלך השנים ההתקפים הלכו והתארכו, וגם תדירותם, עד שהגעתי להתקף מיגרנה של שנה וחצי ללא הפסקה, מה שיצר מצב שבו הייתי צריכה להפסיק לעבוד, להפסיק ללכת ללימודים, ולא לצאת מהבית או יותר נכון, להישאר במיטה כמעט במשך שנה וחצי.

"אנשים לא מבינים כמה קשה לחיות עם מיגרנה כרונית"

במהלך חיי תמיד הרגשתי שלא מבינים אותי, שאנשים לא מבינים את הקושי בלחיות עם מיגרנות כרוניות, ושהרבה פעמים משתמשים במילה מיגרנה, כשבעצם יש להם כאב ראש וזה גם מה שגורם למחלה להישאר שקופה. אנשים לא מספיק מודעים לכך שהיא מחלה נוירולוגית ולא סתם מילה להשתמש בה. אנשים לא לוקחים ברצינות, מי שסובל ממיגרנה.

כחודשיים אחרי שאני וגיא בן זוגי התחלנו לצאת, התחיל לי ההתקף הארוך שבו חוויתי התקפים יום יומיים. מה שמיד השפיע על הזוגיות שלנו והפך את הדייטים שלנו לדייטים של בילוי בחושך, בחדר, בלי דיבורים ובטח שבלי בילויים. כששאלתי את גיא, אם הוא לא התבאס שתחילת יחסינו הייתה כזו, הוא ענה לי: "לא. הבנתי שאת כרגע צריכה שמישהו יהיה לידך ויחזיק לך את היד".

אחרי כמה חודשים עברנו לגור ביחד, מה שאוטומטית הקל על המערכת יחסים שלנו, ונתן לנו את האופציה להרחיב את הדייטים שלנו מחדר חשוך, לסלון/בית חשוך. היום, אני יודעת להגיד שבלעדי גיא, שהיה לצידי בכל התקופה איני יודעת איך הייתי שורדת אותה. הוא היה האור בשבילי ב"ימים החשוכים" האלו.

 לא מעט פעמים אני שואלת את גיא למה הוא נשאר איתי למרות המיגרנות, והוא עונה: "ככה. אני חושב שמהקצת שהכרתי אותך לפני היה לי מספיק לדעת שנעבור את זה ביחד ושזה יהיה שווה את זה". אני נדהמת מהתשובה הזו, כי אני לא בטוחה שהייתי עושה אותו הדבר כי הוא היה ממש צריך לטפל בי בהתחלה. 

בהתחלה זאת הייתה זוגיות, שאני הייתי במיטה, מנוטרלת לחלוטין וגיא היה מחזיק לי את היד ומלטף אותי. לפעמים יכולתי לקום מהמיטה מפעם לפעם, ואולי אפילו למסעדה, אבל אז ההתקף היה חוזר. היה לנו נוהל - בית חשוך, הוא היה מביא לי את הקרח, אין טלפונים, אין טלוויזיה. מנעתי ממנו לראות טלוויזיה במשך תקופה כל כך ארוכה. כל החברים שלו תמיד אמרו, "נו, למה רוני לא באה אף פעם לשום דבר", רק אחרי שנתיים שלנו ביחד, פתאום התחלתי לצאת, התחילו לראות אותי. היו לנו שנתיים "עקומות" בהתחלה, אבל לא ויתרנו. כיום, אחרי שאני מטופלת בטיפול חדשני, אנחנו מפצים על זה.

מומחית: סטרס ושינויי מזג אוויר משפיעים

ד"ר נירית לב, יו"ר החברה הישראלית לכאבי ראש ומנהלת המחלקה הנוירולוגית בבית החולים מאיר, מסבירה: "מיגרנה היא לא רק כאב ראש. היא מתבטאת בכאבי ראש עזים המלווים ברגישות רבה לאור, לרעש או לריחות וכן בבחילות ובהקאות. בחלק מהמטופלים מופיעות הפרעות נוירולוגיות חולפות המקדימות את כאב הראש הנקראות 'אאורה'".

למה זה קורה?

"קיימים גורמים שונים אשר מחמירים את עוצמת ותדירות התקפי המיגרנה אשר נקראים טריגרים. הטריגרים משתנים מאדם לאדם והם מאוד אישיים. סטרס הוא טריגר מאוד נפוץ ובחודשים אלו חלה עלייה ניכרת בשיעור המיגרנות והסבל מהן בעקבות העלייה בסטרס במדינה. 

"בנשים אחד מהגורמים המשמעותיים ביותר הוא תנודות הורמונליות סביב הביוץ והמחזור החודשי ובימים בהם יש ירידה ברמות האסטרוגן למשל לפני המחזור החודשי קיימת רגישות גבוהה לפריצת התקפי מיגרנה. חלק מהמטופלים מכירים טריגרים תזונתיים אשר אצלם יכולים לגרום להתקף מיגרנה למשל שתיית יין אדום או אכילת מזונות שונים".

יש קשר לשינויי מזג האוויר?

"כעת אנו נמצאים בעונת מעבר ויש אי יציבות של מזג האוויר. שינויים במזג האוויר מהווים טריגר משמעותי למיגרנה במטופלים רבים. מחקרים שונים מצאו קשר בין עלייה בשיעור המיגרנות לבין שינויים בטמפרטורה ובלחות. 

"מחקר סקנדינבי מצא כי משך שעות אור השמש מהווה טריגר למיגרנה ובימי קיץ ארוכים שיעור המיגרנות עלה. במחקר יפני נמצא, כי שינויים בלחץ הברומטרי יכולים להוות גורם משמעותי להתקפי מיגרנה - ירידה בלחץ הברומטרי גרמה לפריצת התקפי מיגרנה ב- 75% מהמטופלים. אז אמנם איננו יכולים לשנות את מזג האוויר ולא ניתן להימנע מטריגר זה, עם זאת, חשוב מאוד להיות מודעים לכך ולהבין האם זהו טריגר לפריצת מיגרנה אצלכם".

איזה טיפול יכול לעזור?

"בהתקפי מיגרנה חשוב ליטול טיפול מוקדם ככל האפשר עם תחילת ההתקף. ככל שנוטלים טיפול מהר יותר הסיכוי לתגובה מהירה וטובה עולה. במקרים בהם אדם יודע כי שינוי מזג האוויר מהווה אצלו טריגר למיגרנה, מומלץ ליטול טיפול בימים אלו עם התעוררות כאב הראש ולא להמתין להתעצמות הכאב.

"חלה התקדמות ניכרת בטיפול במיגרנה הודות להבנה מדעית טובה יותר של המנגנונים הפועלים במחלה. כיום, אנו יודעים כי קיימת מערכת הנקראת מערכת ה-CGRP שפעילה ביתר אצל אנשים הסובלים ממיגרנה. תובנה זו אפשרה לפתח כלים טיפוליים הן לצורך טיפול מונע והן לטיפול בהתקף חריף של מיגרנה. 

"הטיפול ניתן כיום באמצעות תרופות ביולוגיות הניתנות בזריקה תת עורית או בכדורים דרך הפה שאושרו לאחרונה לשימוש בארץ. חשוב מאד להגיע לבדיקה אצל רופא נוירולוג כדי לאבחן את כאבי הראש ואם מדובר במיגרנה הרי שיש הרבה אפשרויות טיפוליות יעילות שיכולות לסייע לכם ולשפר את איכות החיים".

רוני קרצמר היא סטודנטית למנהל עסקים ויזמות באוניברסיטת רייכמן, ומנהלת פרויקטים במשרה מלאה בחברת סטארטאפ בשם terrific.live 

2024-05-04T05:07:14Z dg43tfdfdgfd